Pusu

Puolipivistä. Aurinko siis kurkistelee pilvien takaa. Keväältä tuntuu ja tuoksuu 'ja linnut ne lauleloo'.

Sama tulppaani siinä nököttää, erilaisena, uutena.

Viime aikoina elo on tuntunut enemmänkin tuolta kuivaneelta syyshortensialta, jonka kuvasin viime viikonlopun reissulla. (Alempana näkyvissä.)

Perjantai-iltana meidän yläkerran teini piti vaihteeksi Bileet. Kyllä, oikein isolla kirjoitettuna. Kemut alkoivat siinä hetikohta viiden jälkeen. Aluksi kuulosti kohtalaisen rauhalliselta, mutta sitten repesi. Joku keksi vääntää cd:t niin kovalle, että talo jyskäsi ja tärisi rummmuista ja basson jytkeestä. Ei kuullut meillä television ääntä, musiikista nyt puhumattakaan.

Sitä kesti pari tuntia ja ykskaks mies nousi ja häippäsi ovesta ulos. Tuli hiljaisuus. Teini oli luvannut, että soittavat ja ovat hiljaa. Noo-o, mikäs siinä sitten.

Hiljaisempaa oloa kesti hetken, sitten se taas alkoi, musiikki, murrosikäisten poikien kiekaisut, hyppimistä (mistähän?), juoksua, ilmeistä takaa-ajoa, tyttöjen kiljuntaa ja kikatusta. Parvekkeen ovi kävi tiuhaan, tupakalla käytiin. Lopulta kuulosti siltä, että huushollissa ei voi kohta olla ehjiä huonekaluja.

Kävi ilmi, että ulko-ovi oli teljetty katuharjalla auki, että porukat voi kuljeskella vapaasti. Puoli yhdentoista aikaan saapui poliisi. Mies meni alas katsomaan poistuvaa joukkoa, oli kuulemma lähes neljäkymmentä 14-15 kesäistä, valuivat ulos kaljapullo kädessä ja puhelin toisessa. Yksi kaveri suri, kun poliisi kaatoi kaljat pois, että kun hän käveli tänne ja raahasi kaljoja neljä kilsaa. Olihan porukassa kaksi 18-v. Tyttö uhosi, että hänellä on paperit, hän on täysi- ikäinen. Poliisi sanoi, että mitä sitten täällä teet, katso vähän muun porukan ikää.

Rauha tuli joskus puolen yön jälkeen, sillä ilmeisesti poliisi jätti ne varsinaiset vieraat poistamatta. Aamulla oli parvekkeen alusta täynnä tupakka askeja, mäyräkoiran päällys, purkkeja, tumppeja. Ja meidän parvekkeen reunus täynnä tupakan tuhkaa. Hakisinko teinin putsaamaan sen? Ei tämä ollut ensimmäinen kerta, mutta meteli on ollut vähäisempi, eikä tunti kausia kestävää.

Joku nuorimies selitti miehelle, että jos nuorille ollaan ystävällisiä, niin hekin ovat sitä. Käsittääkseni heille annettiin tilaisuus rauhottua ja siten jatkaa juhliaan. Toisaalta - kuuluuko kalja, siideri ja tupakki tosiaan viistoista kesäisen bileisiin?

Teinin äidillä ei liene mitään hajua näistä juhlista. Hän on aina silloin 'jossain'.

Koti, rauhan tyyssija. Yes! Emme ole pienistä valittaneet, sillä äänet kuuluu elämään ja kerrostaloon. Eniten minua huolestutti se kolina ja tavaroiden putoilu. Ehkä he pelasivat sählyä?

 

Tuli luetuksi Sue Graftonin T niinkuin tappaja. Erilainen kirjain dekkari nyt, mutta tykkäsin kovasti.

Luin myös ruotsalaisen Mari Jungstedt'in kolme dekkaria. Saaren varjoissa, Meren hiljaisuudessa ja Kesän kylmyydessä. Mukavia luettavia nekin. Aluksi vierastin tekstiä, mutta sitten pääsin sisään, en tiedä johtuiko suomennoksesta vai mistä.Tapahtumapaikka on Gotlanti ja opin uusia asioita saaresta, viikinkiajasta, luonnosta.

Cool