Pusu

Kuuntelin säätiedoitusta radiosta ja siellä luvattiin melkein aurinkoista kokopäiväksi. Mitähän sekin on? Tuon aurinkoisempaa ei kait voi olla.  Tuulee, räystäät tippuu. Kevät. Pienoinen kevätmyrskykin eilen puhalteli. Nyt vaan ootellaan takatalvea, joko pääsiäisen tietämiin tai vappuna. Olihan se yhtenä äitienpäinänäkin lunta maassa 10cm. Ainakin meidän leveysasteella. Siitä vaan on nyt 14v.

Kävin hammaslääkärissä tänään. Söin onneton eilen pitsaa ja etuhampaasta katosi isopala, kun puraisin kovaa reunaa. Kaikki väittävät meidän kylällä, että ei terveyskeskuksen hammaslääkäriin pääse, mutta niin vain löytyi aika ja vartissa homma hoitui, ei tarvi hymyn hyytyä.

Kuinka mahtavasti hammashoito onkaan kehittynyt (sekin), kun muistelee kouluaikojen kauhuskenaarioita. Minut kouluhammaslääkäri haukkui maanrakoon, että syön aina karkkia. Ei tietoa opastuksesta tai neuvoista. Täti kuskasi minua hammaslääkärillä, saatuaan lääkäriltä määräyksen hammastarkastukseen, kun sairastelin kymmenvuotiaana kuukausi kaupalla ja syytä ei löytynyt. Täti sanoi hammaslääkärille, että 'kyllä tohtori tietää, ettei meidän kylällä ole kauppoja tai kioskeja, ei siis myös jatkuvaa karkin syöntiä'. Hammaslääkäri siihen, että 'niin minulle koulunkeittäjä kertoi', hyvin loukkaantuneena. Kertoi mitä kertoi, mutta aina oon ihmetellyt miksi kummassa piti sellaista kertoa.

Luin (netissä) Turun sanomien mielipide-palstalta kirjoituksen, jossa kirjoittaja kertoi tavanneensa Italiassa munkin, joka oli löytänyt maininnan Suomen Turusta eli Åboesta arkistoista vuodelta 1005. Mielenkiintoista! Jo ennen ruotsalaisen Pyhän Henrikin ja Pyhän Eerikin vierailua. Missä kohtaa lie Turku silloin ollut, meri ainakin lähempänä nykyistä keskustaa.

 

Näitä tässä lueskelen. Silmäniloa.

Ja silmäniloa.